Guia pràctica Agenda Obert al Mediterrani Port de cultura Sabor a mar i horta
Tinença de Benifassà Traiguera - Sant Mateu Catí - Ares del Maestrat - Vilafranca - Benassal Morella - Forcall Parc Natural de la Serra d'Irta Parc Natural de les Illes Columbretes Parc Natural del Delta de l'Ebre Tírig - Barranc de la Valltorta

Parc Natural de la Serra d'Irta i Reserva Natural Marina d'Irta

La serra d'Irta se situa a l'extrem septentrional de la Comunitat Valenciana, entre els termes municipals d'Alcalà de Xivert, Santa Magdalena de Pulpis i Peníscola. Aquest paratge té una superfície protegida de 1200 Ha i va ser declarat Parc Natural i Reserva Natural Marina d'Irta el 16 de juliol de 2002, mitjançant un decret de la Generalitat Valenciana.

La serra d'Irta discorre paral·lela a la línia de la costa, al llarg de 15 km pràcticament inalterats, on hi podem trobar penya-segats, platges i cales. Hi destaca el penya-segat de Torre Badum per ser un dels més alts de la Comunitat Valenciana.

La serra no presenta grans altituds (el pic més alt, el de Campanilles, té 572 metres) i la seua proximitat al mar no permet la formació de grans barrancs (el de major longitud, el d'Irta, té 6 km). Hi predomina el matollar mediterrani i la seua flora més propera al mar són les comunitats de limoniums i fonoll marí (Crithmum maritimum). De la fauna, cal destacar la presència d'aus marines i alguns amfibis i mamífers més difícils d'observar.

La serra d'Irta és un dels més espectaculars paisatges de la geografia valenciana, gràcies a la seua vegetació i fauna típicament mediterrània i un entorn de penya-segats que descendeixen cap al mar. L'absència històrica d'assentaments humans d'importància i l'abandonament progressiu de l'explotació agrícola i ramadera que durant segles ha suportat, han permès la presència de valors naturals i etnològics que converteixen este paisatge en un punt privilegiat del Mediterrani.

correu.turisme@ajuntamentdebenicarlo.org versió per imprimir valencià castellano english français
Valid HTML 4.01 TransitionalValid CSS